Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Pavelka Tibor
Cím: A jövő anyaga: a szilícium
Időpont: 2011. február 24.

Két rendkívül gyorsan fejlődő iparág: a mikroelektronikai és a napelemipar legfontosabb kiinduló anyaga a szilícium. Bár mindkét területen komoly erőfeszítéseket tettek a más anyagokkal való helyettesítésére – a mikroelektronikában például a GaAs-del –, mind a mai napig a számítógépek, mobiltelefonok és egyéb elektronikai berendezések legfontosabb alkotórésze, a mikroprocesszorok és memóriák mind szilíciumból készülnek. Ugyanígy a napelemipar területén – bár gyártanak napelemeket más anyagokból is, pl. CdTe-ból vagy CIGS-ből –, a ma elektromos energiát termelő panelek túlnyomó többsége szilícium alapú, akár kristályos, akár amorf formában.

Feltehetjük a kérdést, mi az oka annak, hogy ez az anyag két fontos iparág alapja is lehet, és miért nem sikerült a mai napig helyettesíteni. A szilícium milyen tulajdonságai teszik lehetővé az alkalmazhatóság ilyen szintű változatosságát? Hogyan működnek a szilícium alapú mikroáramkörök, illetve az elektromos áramot termelő napelemek? Egyáltalán, mik a leglényegesebb tulajdonságai egy félvezető anyagnak, és hogyan vizsgálhatjuk ezeket a tulajdonságokat?

Előadásunk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea