Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Kulacsy Katalin
Cím: Fukusima — mi történt és mi várható?
Időpont: 2011. március 24.

Az utóbbi napok szomorú szenzációja volt a Japánt sújtó földrengés és az azt kísérő cunami. A katasztrófát súlyosbította, hogy több atomerőműben is üzemzavar lépett fel, egyikük, a fukusimai erőmű több blokkjában bekövetkezett balesetsorozat pedig azóta is napról napra súlyosabb katasztrófával fenyegető hírként tér vissza a napisajtóban. Az Atomcsill sorozatban néhány hete beszéltünk a csernobili grafitmoderátoros atomerőmű katasztrófájáról, megemlítve, hogy hasonló eseményre vízhűtésű erőműben nem kerülhet sor. Hogy történhetett meg tehát a mostani baleset a vízhűtésű japán erőműben? Mi történt, mi történik, mi várható Fukusimában? Fenyegeti-e az esemény az erőmű közvetlen környezetén kívüli világot, Japánt, Ázsiát, Európát? Lehet-e, lesz-e Fukusimából második Csernobil? És persze felmerül az a kérdés is: indokolt-e leállítani a világ távoli részein működő reaktorokat, lefújni az új atomerőművek építését célzó programokat?


Jelenleg még igen kevés pontos technikai információ áll rendelkezésünkre, reméljük, az előadás időpontjában már részletesebb adatokkal rendelkezünk. Az érdeklődőknek addig is ajánljuk Aszódi Attila professzor elemzéseit:

http://www.reak.bme.hu/munkatarsak/dr_aszodi_attila/japan_foeldrenges.html

 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea