Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Radnóti Katalin
Cím: Galilei és a modern természettudomány kialakulása
Időpont: 2011. április 28.

Galilei tekinthető az első igazi fizikusnak, aki munkája során megalkotta a természettudományos leírás módszereit is. Ő volt az, aki a távcsövet először az ég felé fordította, sikeresen megoldotta a szabadesés és a hajítások leírását, mely korának fontos tudományos kérdése volt, és később alapvetőnek bizonyult a newtoni fizika kibontakozásában. Első ízben beszélt a mellékes hatások elhanyagolásának szükségességéről, elképzelte, hogy milyen is lehet az úgynevezett ideális eset. Ezzel bevezette a modellalkotást a természettudományos jelenségek leírásához, mely kiemeli a lényeges elemeket, és a többit elhanyagolja, egyszerűsít, és ezzel a jelenséget hozzáférhetővé teszi a matematikai tárgyalás számára. Az előadás során bemutatom Galilei módszerét, legfontosabb gondolatait, könyveit, izgalmas életének főbb állomásait.

  • az előadás fóliái [pdf] (2,6MB)
  • az előadás videofelvétele [mpg] (572MB)
  • az előadó honlapja: http://members.iif.hu/rad8012/
  • az előadáshoz kapcsolódó cikkek:
    • Radnóti Katalin: Galilei szerepe a mai, modern világképünk kialakulásában I. (megjelent a Fizikai Szemle 2009. évi januári számában) [pdf] (1,5MB)
    • Radnóti Katalin: Galilei szerepe a mai, modern világképünk kialakulásában II. (megjelent a Fizikai Szemle 2009. évi februári számában) [pdf] (615KB)
 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea