Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Pásztor Gabriella (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék)
Cím: Új Fizika: az ismeretlen nyomában a Nagy Hadronütköztetővel
Időpont: 2016. október 6.

Számos jel utal arra, hogy az elemi részecskék tulajdonságait és kölcsönhatásait meglepően jól leíró Standard Modell nem a végső szó a részecskefizikában. A CERN, a részecskefizikai kutatások világvezető európai központja által üzemeltetett Nagy Hadronütköztető (LHC) mellett működő kísérletek nagy erőkkel folytatják a kutatást az Új Fizika, a Standard Modell mögött megbújó alapvető elmélet nyomai után.
Előadásomban röviden áttekintem a Standard Modellt és az Új Fizika létezésére utaló jeleket, majd összefoglalom a legfrissebb kutatásokat és az őket motiváló elméleteket, amelyek új (szuper)szimmetriát, további térbeli dimenziókat, esetleg eddig nem tapasztalt erőket tételeznek fel.
Vajon a "Nobel-díjas" Higgs-bozon után milyen felfedezéseket hozhatnak még a Nagy Hadronütköztető adatai? Megfejthetjük vajon a sötét anyag titkát a nagy energiájú proton–proton ütközésekben születő részecskék vizsgálatával? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ.

 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea