Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Tepliczky István (Galileo Webcast)
Cím: Meteorok a rádióból — avagy mit hallgat egy meteor-asztronómus, ha borult az ég
Időpont: 2016. október 20.

A jelenleg legelfogadottabb Naprendszer-keletkezési elméletek szerint a földi élet kialakulásához oly nélkülözhetetlen vizet üstökösök és meteoroidok becsapódása hozta bolygónkra. A folyamat napjainkban is zajlik, naponta sok tonnányi anyag érkezik a kozmoszból, de szerencsére úgy, hogy a részecskék a legtöbbször nem veszélyeztetnek semmit, senkit. Van ugyanis egy kiváló, többfunkciós védőrendszer körülöttünk — a légkör —, amely nemcsak éltet, lélegeztet bennünket, de jól megvéd számos kozmikus hatástól. Előadásunk a Naprendszer kisméretű részecskékből álló törmelék-anyagának a légkörünkbe érkezéséről szól, amelyet többféle módszerrel is figyelemmel kísérhetünk.
A hullócsillagok megfigyelésére a klasszikus gyönyörködés — pl. a nyári langymeleg estékben andalogva valami jó kívánása a megpillantáskor — mellett többféle tudományosabb módszer is született az idők folyamán. A meteorok szabad szemes számlálása; a radiánspontjuk környékének szemlélése kis távcsővel; a fotógépek, videokamerás rendszerek égre irányítása mellett már akár a rádiónkból is meteorok szólhatnak! Előadásunkban ezeket a megfigyelési technológiákat vesszük sorra, hangsúlyozva, hogy ha fellángol a hallgatóban az érdeklődés, valamennyi terület házi eszközökkel (azaz nem túl nagy költségvetéssel) is művelhető — hozzátéve egy-egy kockát, de legalább néhány porszemet a meteortudomány eredményeihez, az emberiség ismeretanyagához.

 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea