Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Vicsek Tamás (ELTE TTK, Biológiai Fizikai Tanszék)
Cím: Kollektív döntéshozatal — együttmozgó baciktól embereken át a drónokig
Időpont: 2020. január 9.

Az együttmozgás a csoportos viselkedés talán legszélesebb körben előforduló, és gyakran igen látványos megnyilvánulási formája — pl. örvénylő halrajok, hömpölygő embertömegek, vonuló madárcsapatok. Azon túl, hogy a jelenség látványos, számos érdekes kérdést vet fel, amelyek visszavezethetők elemi döntési folyamatok egyidejű megvalósulására.
A kérdések, amelyekre válaszokat kerestünk, többek között ezek voltak: (A) Létrejöhet-e globális harmonikus viselkedés, ha a nagy csapatok tagjai között csak lokális (a közvetlen szomszédaikkal való) kölcsönhatás lép fel (ezt kipróbálhatjuk az előadás alatt)? (B) Mennyire fontos a hierarchikus (vezető-követő) viselkedés szerepe? (C) Milyen egy optimális döntéseket hozó embercsoport szakmai tudásainak összetétele?
Az általunk vizsgált rendszerek széles skálát ölelnek át, és a sejtkultúrákban való csoportos mozgástól kezdve a galambcsapatok repülésén és az embercsoportok közös döntésein át egészen a drónrajokig terjednek.

 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea